Viloår

Hej, hej!

De senaste veckorna har jag varit hemma mycket och mestadels tränat och pluggat. Jag läser en kurs på Uppsala universitet denna terminen (en fördjupningskurs för dietister och andra vårdrelaterade yrken). Sedan har jag även uppfyllt min dröm om att läsa ut boken Krause’s Food & the Nutrition Care ProcessDen kallas även för dietistens bibel och med sina 1200 sidor kan jag säga att den känns som en bibel. Tidvis kände jag mig lite dum som tvingade mig igenom denna tuffa bok nu under min semester, samtidigt var den extremt givande och jag har både lärt mig och fått repetera massor! Dessutom har jag tränat vidare och det har gått jättebra – jag känner mig väldigt stark för tillfället.

I veckan kom denna fina påminnelse på posten! OS-deltagardiplom, OS-pin och medalj.

I veckan kom denna fina påminnelse på posten! OS-deltagardiplom, OS-pin och medalj.

Redan efter OS hade Petter och jag beslutat oss för att låta viloperioden detta år vara längre än tidigare år. Den gångna vintern och våren var extremt tuff för oss båda och ända sedan maj har vi båda känt ett starkt behov av vila. Sedan september har jag tränat på med bara ett pass per dag och det har varit jätteskönt! Jag har haft tid att reflektera och framförallt plugga utan att känna stress inför att hinna träna dagens andra pass. Eftersom att jag bara tränat ett pass om dagen (ca 2 h per pass) har jag dessutom kommit utvilad till varje träningspass och därför kunnat trycka på riktigt bra. Det är en skillnad från de senaste 10 åren då jag ofta kommit både trött och sliten till dagens andra pass.

Eftersom att vintern kom tidigt i år har jag den senaste månaden fått hålla mig till roddmaskin, löpning, motionscykel och styrketräning. Jag längtar jättejättemycket efter att få ro på vattnet igen och hoppas därför inte på en vit jul, men jag är rädd att det inte blir någon rodd för mig förrän till våren.

Trots att känner att jag är i bra (om inte i mitt livs) form och känner mig motiverad att träna varje dag har jag de senaste månaderna inte känt någon längtan efter att tävla på större tävlingar. Av den anledningen har Petter och jag beslutat oss för att ta det lite lugnare den kommande säsongen 2016/2017. Vi kommer sikta in oss på att träna och tävla i vår roddförenings regi. Det blir en jättestor omställning att vara hemma mer det kommande året, både för oss och för de i vår närhet, men jag tror det blir underbart. Om jag skulle ångra mig får jag ställa upp i en landslagsuttagning och ge järnet eller ro i någon annan internationell regatta. Jag har ju tävlat varje sommar (och vinter – på roddmaskin) de senaste åren så jag vet ju faktiskt inte om jag klarar mig utan det.

Det är många i världseliten som tar viloår nu efter OS och därför känns det lite dumt att göra det. Konkurrensen på tävlingsbanorna kommer förmodligen att vara lägre nästa år och med det kommer det att vara enklare att ta en A-finalplats och kanske till och med medalj. Av den anledningen hade det varit intressant att tävla nästa år, men både Petter och jag behöver ta en paus från tävlingsbanorna. Istället ska jag (och förhoppningsvis även Petter) träna bra på hemmaplan med mellan 5 och 7 träningspass i veckan. Med tanke på min träningsbakgrund tror jag inte att jag kommer att tappa alltför mycket kapacitet och styrka. Med en halvering av träningsmängden kommer jag troligtvis komma laddad till varje pass och få ut mycket av varje träningstillfälle. Förhoppningsvis kan vi samla kraft för att komma tillbaka fulla av energi och vinnarlust nästa år!

Nu ska jag ut och träna! Ha det gott så hörs vi!