Nordisk mästare!

Redo för mästerskap

Helgen efter urladdningen på världscupen i Varese var det dags för mig att tävla igen – denna gång på Nordiska Mästerskapen, NM, den 27e och 28e juni. Det var en stor ära för mig att få representera Sverige i damernas singelsculler. NM blev den tredje tävlingen på en och samma månad för mig och efter förra helgens fyra tuffa lopp i Varese kände jag mig fortfarande ganska sliten. Såklart var jag ändå laddad att göra mitt allra bästa.

NM, som äger rum vartannat år, tog plats på sjön Årungen utanför Oslo. Petter, Britta och jag reste via Alingsås för att plocka upp ett par båtställningar som mina föräldrar förvarat sedan de hjälpt mig med att köra ner båten till Göteborg inför världscupen i Varese. Det var ett efterlängtat besök eftersom jag alldeles för sällan är nere på västkusten.

THea Helseth, jag och Caroline Skagestad på prispallen.

På fredagen åkte vi vidare mot Oslo och hann med två korta träningspass för att lära känna banan och kolla så att båtarna kändes bra. Tävlingarna började på lördag morgon med försök. Där gällde det att vara topp 3 för att ta sig till A-final. Jag gick ut riktigt hårt och när jag hade en bra ledning fokuserade jag på att ro avslappnat och tekniskt så bra som möjligt och kom först över mållinjen. På finalen på eftermiddagen var jag riktigt taggad för att göra ett bra lopp och jag hade som mål att försöka ro så fort som jag bara kunde. Tiden blev 7,35 – min näst bästa tid någonsin över 2000 meter – och jag blev nordisk mästare! Silver tog Norges Thea Helseth på tiden 7,50 och brons tog Caroline Skagestad från Fana Roklub. Fyra i loppet kom min kära träningskompanjon Britta, bara 5 sekunder från bronsmedaljen!

Många av oss svenska roddare bodde på en ”hyttepark” i små lägenheter. På kvällen efter loppen umgicks vi och åt mat tillsammans i kvällssolen vilket var riktigt mysigt. Det var Halmstads Annemarie och Daniella som hade ansvaret för matservicen hela helgen och de skötte det med den äran, vi fick väl genomtänkta och riktigt goda måltider och mellanmål!

Söndagens starka vindar!

På söndagen var det Nordic Open med i stort sett samma motstånd som på lördagen. I försöket gjorde jag ungefär samma upplägg med en tuff utgång. Efter en första plats över mållinjen tog jag mig vidare till A-final där jag var taggad att ro riktigt snabbt! Det rådde tuffa väderförhållanden och det blåste så hårt att det gick gäss på vattnet. Jag gjorde en riktigt bra start som gav mig en direkt ledning. Mitt fokus var att göra en bra tid, men det var tufft i vågorna. Vid ungefär 500 meter kvar blev vattnet riktigt styggt och vatten vällde in i båten. Det gick riktigt tungt att ro och ju mer vatten som kom in i båten, desto djupare gick den i vattnet. Det ledde till att jag fastnade med en åra vid två tillfällen i vågorna – helt otroligt! Sluttiden blev 7,46 och jag var bara 3 sekunder före Norges Thea Helseth som rodde jättebra i den svåra sjön. Jag fick ösa ur båten innan jag kunde ta mig till prispallen. En otroligt spännande avslutning på helgen!

Britta rodde även hon singel denna dag och direkt efter finalen satte hon sig i Sveriges scullerfyra. Där tog hon tillsammans med Moa (Falkenberg RK), Amanda (Halmstad GoRF) och Josefin (Stockholms RF) brons! När vi timmen efter midnatt rullade in i Norrtälje hade vi alltså tre medaljer med oss. Jättekul!

Jag vill passa på att tacka Roslagsbil för lånet av bilen! Supersnällt att ni ställer upp! Tack också till alla ledare och roddare som under helgen bidrog med positiv energi och hjälpte till att skapa en trygg och bra atmosfär för oss roddare!

Tack Roslagsbil!

Tack Roslagsbil!