Rodd i Wien

Ovärderlig hjälp från Aram Lemmerer

Ovärderlig hjälp från Aram Lemmerer

I mina förberedelser inför den kommande säsongen behöver jag få teknikträning på vatten. Eftersom att jag behövde arbeta de sista veckorna i februari kunde jag inte åka med till Saubaudia, Italien, dit många andra svenska roddare åkte. Nu i mars när jag hade en lucka, beslöt vi oss för att åka söderut och lämna isarna uppe i Norrtälje. Vi har tidigare varit på träningsläger i Wien tre gånger (senast hösten 2011) och det blev ett jättebra alternativ för oss denna gång. Där fanns både öppet vatten och bra expertis inom området roddteknik genom vår vän Aram Lemmerer, som tillsammans med sin kollega är grundaren till Biorowern. Det är en slags roddmaskin som påminner mycket om rodd på vatten. Läs mer om den på www.biorower.com. Det finns ett exemplar på Bosön i Stockholm och så fort jag är där brukar jag ro på den då den är ett jättebra träningsverktyg. Dessutom ger den feedback på roddragets kraftkurvor, vilket man kan studera samtidigt som man ror. Genom Biorowern kan man alltså finslipa tekniken för att kunna ro snabbare på vatten.

Mer än att ro på land kunde jag även ro på Neue Donau, en flod i Wien som går parallellt med Donau. Aram har en grupp av aktiva som går under namnen Team Biorower och jag rodde i deras grupp under några dagar. Därmed fick jag möjlighet att prova på Arams tekniktips även på vatten och se hur båtfarten påverkades.

Vi bodde hemma hos Aram och hans Ulrike och det var suveränt. De bor centralt i Wien och vi fick låna deras bil för att smidigt kunna ta oss till olika ställen. Till exempel träffade vi Sara Lambing som tidigare rott för Sverige, men numera ror för Österrike. Det var jättekul att träffa och prata med henne och hennes son!

Nu är vi tillbaka i Norrtälje igen och även här börjar våren komma. Långsamt smälter isarna från sjön Lommaren och i hamnen har isen redan försvunnit! Jag ser fram emot helgen då vi ska ro där. Petter arbetar ju på dagarna när det är ljust ute och eftersom att det är såpass kallt i vattnet är det farligt att gå ut på vattnet utan följebåt. Även om många promenerar i hamnområdet måste jag ha en båt med för snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.