EM 2015

IMG_0873Efter en långhelg i Poznan med 4 riktigt tuffa lopp är vi återigen hemma på svensk mark. Det blev en 12e plats totalt för Lovisa och mig i dubbeln, en placering vi efter omständigheterna är någorlunda nöjda med. Den korta tid av samträning (9 dagar innan EM) vi hade gav oss något sämre förutsättningar än för de etablerade dubblarna där många har rott ihop under lång tid – ibland flera år.

Nedan följer en kort sammanfattning av varje lopp:

Fredagens försök: Här gällde det att vara topp 3 för att komma direkt till A/B-semifinal. Damernas dubbel riktigt tufft i år och även om vi fick till en riktigt bra start och hängde med i 1000 m var vi ändå inte i täten. Vi kände att vi hade kunnat kämpa om en 4e plats, men topp 3 var svårt, och att det var bättre att samla krafter till uppsamlingen så vi slog av på farten efter 1000 m rodda. Se resultat här.

Fredagens uppsamling: För att komma till A/B-semifinal gällde det att komma topp 3 igen vilket vi verkligen ville. Vi körde samma startutgång som på försöket och lade till en superspurt i slutet! Vi slutade på en 2a plats, bara ett par sekunder före Irland! Ett suveränt lopp där vi bland annat slog förra årets vinnare på U23-VM – Rumänien! Det kändes riktigt bra att vi kunde få till det när det verkligen gällde. Se resultat här.

Lördagens A/B-semifinal: Ett lopp där vi förstod att det skulle bli riktigt svårt att komma topp 3 – vilket hade krävts för att komma till A-final. Vi mötte riktiga topplag – bland andra Polen som sedan tog hem segern. Denna dag blåste det ordentligt och vattnet var riktigt stökigt. Ju mindre man har tränat ihop, desto svårare är det att hantera dessa typer av vatten och eftersom att vi inte rott ihop särskilt länge hade vi det tufft att få ihop rodden optimalt.  Ju närmare mål vi kom, desto stökigare blev vattnet och desto större blev även avståndet till täten. Riktigt tråkigt såklart! Se resultat här.

Söndagens B-final: Även denna dagen blåste det ordentligt och även om vi både gjorde vad vi kunde för att ro bra på vågorna kunde vi inte hålla den båtfart som krävdes. Vi slutade på 6e plats i B-finalen, dvs en tolfteplats totalt efter ett ok lopp. Se resultat här. 

Foto World Rowing

Foto World Rowing

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med att vi klarade av att leverera i uppsamlingen men mindre nöjd med att vi inte kunde hålla en jämnare hög nivå i alla prestationerna. Det är ok att vara topp 12 i och med den korta samträning vi fått samt det suveräna motstånd som finns i Europa. Många länder lägger sina topproddare i just dubbeln vilket utan tvekan märktes på farterna!

Vi är jätteglada för det fina stöd vi fick på plats av ledarna PeO, Petter, Thomas samt Lena som langade vatten och sportdryck. Stort tack även till svärföräldrar, föräldrar och resten av hejarklacken! Jag måste även tillägga att denna tävling var något utöver det vanliga i hur roligt vi i den svenska truppen hade. Vi skrattade mycket tillsammans och det var verkligen god pepp från alla roddare och ledare mellan loppen. En otroligt god atmosfär där alla tog ansvar för en riktigt bra lagkänsla utan att det drabbade den egna uppladdningen inför loppen. Det var verkligen roligt att uppleva!

Delar av den svenska truppen!

Delar av den svenska truppen!

Vår lättviktsroddare Emma gjorde en otrolig insats när hon rodde hem ett silver till Sverige – bara ett par tiondelar från guld! Anders vann D-finalen efter ett riktigt bra genomfört första EM.

Vi hörs!